مالیات بر اموال شخص متوفی یا مالیات ورثه چگونه محاسبه می شود؟
قانون مالیاتهای مستقیم 1/1/1395 در مورد ورثه مجموعه مقررات صریح و واضح می دارد. و جالب است دانسته شود این مقررات مالیاتی در همه حالت های فوت واقعی و فرض1ی برقرار است .
(فوت فرضی هنگامی ست که اشخاص از دسترس خانواده و مرجع قضایی خارج هستند . و طبق تقاضای ورثه یا تشخیص مقام قضایی حکم به مرگ فرضی او صادرمی شود تا برای اموال و احوال شخصیه وی تصمیم گیری شود.)
اما مقدار مالیات مقرر به چه میزان است ؟
- در خصوص سپرده های بانکی و اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار و سورهای متعلقه به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه به میزان سه درصد (3%)
- نسبت به سهام وسهم الشرکه و حق تقدم آنها 5/1 برابر نرخ های مذکور در تبصره 1 ماده 143 طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
- نسبت به حق الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده به نرخ ده درصد ارزش روز در تاریخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث
- نسبت به انواع وسائل نقلیه موتوری زمینی ،دریایی و هوایی به نرخ دو درصد بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی در تاریخ ثبت یا انتقال به نام وراث
- نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک ونیم برابر نرخ های مذکور که ماده 59 این قانون به ماءخذ ارزش معاملاتی املاک و یا ماخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد ، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث
- نسبت به اموال و دارایی های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از ایران واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (10%) ارزش ماترک که ماخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرارگرفته است . در صورتی که هیچ مالیاتی در کشور محل وقوع مال پرداخت نشود ، به ماخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وراث محاسبه و دریافت می شود.
- این مقررات در مورد اشخاص فوت شده قبل از سال 1/1/1395 اجرا نخواهد شد.
حال مقدار مالیات طبقات مختلف چه میزان است ؟
مقادیر اعلامی در بندهای قبل مر بوط به طبقه اول می باشد. در صورتی که وراث طبقات دو و سوم باشند ، نرخ های مذکور دراین ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.
آیا مقررات مالیاتی ، بر ارث ماترک متوفی دارای تابعیت خارجی نیز اعمال می شود؟
در صورتی که متوفی و وراث،تبعه خارجی باشند، اموال و دارای های متوفی که در ایران واقع است ، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.
پس اشخاص خارجی مقیم درایران که اموال و دارایی های آنها در ایران واقع است ، به مانند اشخاص ط اول خواهد بود.
نکته اینجاست که چنانچه این اشخاص تصور شده خارجی ، حتی در طبقات 2و3 هم باشند به همان میزان طبقه اول مالیات خواهند داد.
آیا انتقال سهم الارث بین روثه مشمول چه مقرراتی خواهد بود؟
در مواردی که وراث سهم خودرا از اموال موضوع بندهای 2و4 و5 ماده یک یعنی سهام و سهم الشرکه ووسایل نقلیه موتوری زمینی ، دریای ، هوایی و املاک و حق و واگذاری محل و … را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند ، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل ، مشمول مالیات طبق مقررات مربوط خواهند بود.
حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانک ها وسایر نهادهای مالی و اعتباری … به نام وراث محاسبه خواهد شد.
آیا مراجعه وراث به اداره امور مالیاتی زمان دارد؟
وراث متوفی یا ولی یا امین یا قیم یا نماینده قانونی آنها تکلیف دارند به منظور کل هزینه های کفن و دفن درحدود عرف و عادات و احیای مالی و عبادی در حدود قواعد شرعی و دیون محقق متوفی از ماترک موضوع ماده 17 این قانون ، ظرف یکسال ار تاریخ فوت متوفی اظهارنامه ای حاوی کلیه اقلام ماترک با تعیین ارزش روز زمان فوت و تصریح مطالبات و بدهی های طبق فرم نمونه مخصوصی که از طرف سازمان امور مالیاتی تهیه می شود به انضمام مدارک مقدر به اداره مالیاتی تسلیم نمایند. پس زمان مراجعه به اداره مالیاتی ، مدت یکسال اعلام شده است و حال ببینم ضمانت اجرای این مهم چیست و چگونه به مودی مالیاتی آسیب وارد می شود؟
دیدگاهی یافت نشد